Orvhalászat a levegőben: merítőhálóval kapták el a vízből kiugráló busákat Kiskörénél

Megosztás

Egészen egyszerű, egyben szokatlan módszer választottak azok az orvhalászok, aikket a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének (KTVHESZ) halőrei értek tetten. A három illető vízből kiugráló busákat kapta el merítőszákkal a levegőben.

A KTVHESZ halőri szolgálata a napokban a Tisza vízterületén csónakos szolgálatot látott el, amikor telefonos bejelentést kapott.

A bejelentő arról informálta a halőröket, hogy 403-as folyamkilométer-tábla és a Kiskörei Vízerőmű közötti, horgászati és halászati tilalom alatt álló kíméleti területen három személy merítőhálóval halászik.

A halőrök ezt hallva azonnal riasztották a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság szolgálatot teljesítő rendőreit, akik ellenőrzés alá vonták az illetőket.

Az intézkedés során kiderült, hogy halászatra jogosító okmányok nélkül folytatták a tevékenységet, és a kifogott halakat meg is tartották.

A kíméleti területen való halászat bűncselekmény, ezért az intézkedő rendőrhatóság eljárást indított az elkövetőkkel szemben.

A KTVHESZ közleménye arra nem tér ki, hogy milyen halakat fogtak, de a feltöltött fényképek alapján a zsákmányt körülbelül fél tucat busa alkotta.

A Pecaverzum megtudta, a három orvhalász észlelte, hogy az erőműnél ugrálnak ki a busák a vízből, és azokat a levegőben kapták el a merítőhálóval.

A szövetség felhívta a figyelmet, hogy a nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen jogosulatlanul halászó személlyel szemben kiszabható halvédelmi bírság mértéke a halászati engedély vagy állami halászjegy, halász területi jegy hiánya esetén 50-től 300 ezer forintig terjed.

A halgazdálkodási kíméleti területen halászati tevékenységet végző személlyel szemben kiszabható halvédelmi bírság mértéke azonban már ennél magasabb is lehet, minimálisan 100 ezer forint, maximálisan 500 ezer forint.

Forrás: pecaverzum.hu

Kapcsolódó cikkek